Säkerhet

Stabil och lätt att handera

Päijän-båten är en bra jakt-, fiske- och fritidsbåt. Den är lätt att ro och manövrera, även om det blåser. Sportfiskaren uppskattar också Päijän-båtens egenskaper vid lovar. Båtens väl tilltagna vikt, noggrant konstruerade bottenform och båtens 5 centimeter djupa köl ger Päijän-båten liknande manövreringsegenskaper, som en träbåt har.

VTT:s CE-slöld

images

Båten uppfyller kraven enligt Europaparlamentets direktiv beträffande konstruktiv säkerhet, installationer, stabilitet och reservbord. Av denna sköld framgår maximal motoreffekt, personantal och belastning (kg).

En genial konstruktion

Päijän-roddbåten är tillverkad i glasfiber och försedd med dubbla skrov. Båtens innersida är lika glasartat vacker, slät och lättskött liksom den yttre ytan. I pontoner och bänkar har man med högtryck insprutat uretan, som inte absorberar vatten och som godkänts av Sjöfartsstyrelsen.

1. En upphöjning hindrar vattnet att rinna ut på sittplatsen.
2. Flyttankar, som inte absorberar vatten.
3. Tjockleken på båtens botten är min. 6 mm.
4. Alla Päijän-roddbåtar har helgjuten köl. Fara för genomnötning föreligger ej.

index23

Säker

index

I Päijän-roddbåtens konstruktion har man även tagit i betraktande farosituationer. Båten flyter vattenfylld med rekommenderad last. Polyuretanfyllningen håller båten flytande fastän den yttre ytan är skadad. Båtens inre botten och bänkar är uppruggade ur säkerhetssynpunkt. När man rör sig i båten behöver man ej vara rädd för att halka. Båten är försedd med extra fotstöd för barn.

Båten kantrar inte. Sydbandet kan belastas med 80 kg.

Lätt att sköta

pesu

En båt med dubbla skrov är lätt att sköta. Dessutom är den snygg. Den enda rengöring, som behövs klarar man av med en mjuk borste och ett milt tvättmedel. Beroende på skötseln av Päijän-båten har man glädje av den i tiotals år.